Zasíláme pondělí a středa, vyjma svátků.

Je sklípkan jedovatý? (1. část)

 

Jedovatost, toxicita sklípkana.

Rozdělujeme na dva stupně: méně toxicky významní a více toxicky významní.

Dnešní díl je zaměřený na sklípkany patřící do skupiny méně toxicky významných sklípkanů. Mezi tyto druhy patří rody Brachypelma, Psalmopoeus, Avicularia, Grammostola.

Obrana sklípkanů má dva způsoby:

1. vyčesávání chloupků

2. kousnutí (méně časté u mírnějších druhů)

Vyčesávání:

Mezi sklípkany, kteří typicky vyčesávají chloupky patří rod Brachypelma. Chloupky jsou napuštěny jeden a na člověka působí, jako když ho popálí kopřiva. Z vlastní zkušenosti vím, že to není příjemné ani něco co by mi vadilo. Po kontaktu pokožky chloupky svědí a ideální je spařit horkou vodou, kterou zvládnete. Pokud se Vám chloupky dostanou do očí je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Pod mikroskopem by jste viděli, že chloupky mají na koncích dva malé "háčky", které se zachytí do sliznice, nebo kůže

Kousnutí:

Přirovnáváno k včelímu píchnutí, ALE... člověk musí vzít v potaz, jestli jste alergik, asthmatik, máte srdeční problémy atd. poté může dojít k různým tipům komplikací. V případě, že dojde ke kousnutí, nikdy nepijte alkohol. Po jeho požití dochází k rozšíření cév a zrychlenému průtoku krve, čímž dochází k rychlejšímu prostoupení jedu do celého těla a tím vzniknout daleko větší problémy. Každý druh sklípkana má složení jedu jiné. Samotné kousnutí je bolestivější než následky.

Začátečníkům v chovu sklípkanů doporučujeme sklípkany méně toxicky významný. Toxicky významní většinou pochází z Afriky.